Snart blir det avklaring på reiseavtalene

Flytur i solnedgang

Statens reiseavtaler skal i disse dager løses ved mekling i en særskilt nemnd. Hva de kommer frem til, vil ha stor betydning for arbeidsgivere både i staten og ellers.

Publisert: 19. Apr 2018, Sist endret: 04. nov 2020

19. april møter tvistenemnda for å mekle i forhandlingene om statens reiseavtaler, både innenlands og utenlands.

Partene klarte ikke å bli enige og forhandlingene endte i brudd 2. februar i år.

Får reiseavtalene tilbakevirkende kraft?

Avgjørelsen i nemnda vil få stor betydning for statlige arbeidsgivere og HR, men vil også omfatte mange andre arbeidsgivere siden svært mange i det private bruker deler eller hele avtaleverket til staten når det gjelder godtgjørelse for reiser i jobb.

Ett av de store spenningsmomentene er om de nye særavtalene får tilbakevirkende kraft og skal gjelde fra 1. januar 2018. Ifølge NTB betyr det at over 2,5 millioner reiseoppgjør kan måtte vurderes på nytt og penger tilbakebetales til arbeidstaker.

Usikkert når resultatet foreligger

Tvisten skal løses ved mekling i en særskilt nemnd satt sammen av tre dommere og under ledelse av tingrettsdommer Richard Saue. 

Partene skal blant annet være uenige om satsene for en del land. Man er også uenig om reise utenfor landets grenser skal ha samme verdi som den man bruker innenlands. I dag teller man time for time i Norge, mens en time på reise i utlandet bare er verdt 30 minutter, skriver frifagbevegelse.no.

Fra 2018 ble det innført skatt på deler av dietten. Også det har spilt inn på forhandlingene om de nye reiseavtalene.

Partene konstaterte at de sto et stykke fra hverandre da det ble brudd etter en måneds forhandlinger på overtid, 2. februar. Akkurat når resultatet fra meklingen foreligger og en ny avtale er klar, er i skrivende stund usikkert.

Mens reiseavtalene er til mekling, gjelder fremdeles satsene fra 2017. Du finner alt om godtgjørelse og ofte stilte spørsmål på Arbeidsgiverportalens reisesider.

Jobber du med reiseregninger? Da kan du ta vårt nettkurs om statens reiseavtaler

 

 

 

Deldette