Tre steg til å bli en lærebedrift

For å ta inn lærling, må virksomheten din være medlem av et opplæringskontor. Her får du tre steg du må ta for å bli en lærebedrift.

1. Bli medlemsbedrift

For å finne ut hva slags lærling dere skal ha, må dere kartlegge hva slags oppgaver dere tenker å få dekket. Omtrent som når dere skal kartlegge behovet for en ny medarbeider.  

For å ta inn en lærling, må du bli medlem av et opplæringskontor. Et opplæringskontor støtter deg og din virksomhet i arbeidet med lærlingen under læretida. Ok stat (opplæringskontoret for statlige virksomheter) er et slikt kontor.

Les mer om oss

2. Finn en faglig leder

Virksomheten må finne en faglig leder til lærlingen på arbeidsplassen. En faglig leder har det overordnede ansvaret for at lærlingen får opplæring i hele læreplanen, og for at lærlingen er forberedt til fagprøven. 

Det kan være at ansatte hos deg føler de ikke kan krysse av i alle boksene for kompetanse. Det finnes flere måter å løse dette på. Er du usikker, spør oss i Ok stat om råd!

3. Lage en intern opplæringsplan

For å bli godkjent som medlems- og lærebedrift, må faglig leder og du ha påbegynt en intern opplæringsplan. Her har vi i Ok stat en egen mal for opplæringsplan som du kan bruke.

Er du en større virksomhet, kan du la deg inspirere av planen til Oslo Met eller Universitetet i Bergen.

Viktigst av alt: Om du har lyst til å gå ny kompetanse inn i virksomheten, men fremdeles er usikker hvordan du går frem for å bli godkjent lærebedrift, spør oss.

Trenger du en oversikt over læretida fra start til slutt?

 

Publisert: 2. september 2020 Oppdatert: 26. september 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.