Anbefaler bruk av munnbind på kollektivtransport i Oslo og Indre Østfold

Regjeringen anbefaler alle som bruker kollektivtransport innad i Oslo, til og fra Oslo og i Indre Østfold å bruke munnbind.

Publisert: 14. aug 2020, Sist endret: 14. aug 2020

Fra og med førstkommende mandag 17. august anbefaler Helsedirektoratet munnbind på kollektivtransport i områder med økende smitte. Disse områdene er

  • Innad i Oslo
  • Til og fra Oslo
  • Indre Østfold (Indre Østfold, Rakkestad, Marker og Skiptvedt)

Rådet gjelder foreløpig i 14 dager, altså til mandag 31. august, og gjelder i de tilfellene der man ikke kan opprettholde regelen på en meter, som for eksempel i rushtrafikk.

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og Indre Østfold-regionen (regjeringen.no)

Bruk av hjemmekontor

For å redusere smittefare i rushtrafikken, oppfordrer regjeringen og helsemyndighetene fortsatt til bruk av hjemmekontor og fleksibel arbeidstid der det er mulig.

Ansatte i staten som ikke har hjemmekontor, og som må bruke kollektivtransport til jobb i disse regionene, kan bruke både medisinske munnbind og tøymunnbind. Tøymunnbind bør tilfredsstille denne standarden:

Anbefalinger knyttet til munnbind (hdir.no)

Munnbind skal for øvrig ikke brukes av små barn.

  • Ikke av barn på barnetrinnet i skolen (1.- 7. klasse) eller yngre
  • Aldri av barn under to år

Helsemyndighetene understreker at munnbind ikke erstatter en meters-regelen, men sier at munnbund er gunstig når det ikke er mulig å overholde denne regelen. Munnbind beskytter imidlertid kun 40 prosent, mens det å holde avstand beskytter 80 prosent. Å bruke munnbind kan heller ikke erstatte at du skal være i karantene om du har karanteneplikt.

Spørsmål og svar om karanteneplikt (regjeringen.no)

 

Deldette

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?
*