7 ledergrep for å rekruttere ny kompetanse - og beholde den

Tiden da høy lønn var det eneste som betød noe for arbeidstakeren er forbi. Fremtidens ledere må skape en fristende kompetansekultur for ansatte, fastslår 27 norske toppledere.

I KPMGS topplederundersøkelse «Vilje til endring», som ble publisert i juli i år, snakker 27 norske toppledere om hva slags utfordringer de ser for ledere, i dag og i fremtiden.

Nye former for ledelse

Topplederne forteller hva de mener kreves av ledere for å lede i teknologiskiftet, blant annet at det er behov for innovativ tenkning rundt det å rekruttere og beholde arbeidstakere med riktig kompetanse i virksomheten.

Undersøkelsen er gjennomført blant ledere i privat sektor, men mange av av tankene er overførbare til statlige virksomheter. Også i staten er det krav til innovativ tenkning, evne til omstilling og at virksomhetene skal fremstå som attraktive arbeidsplasser. Det betyr blant annet at du som statlig leder må utvikle ny kompetanse, rekruttere og beholde arbeidstakere virksomheten har behov for.

Sju grep for kompetanseheving

Topplederne erfarer at konkurransen om de beste hodene, og spesielt oppdatert teknologisk kompetanse, er stor.  Gode lønnsbetingelser er ikke alene nok. For å rekruttere kompetansen virksomhetene trenger, og for å unngå høy og dyr turnover, må fremtidens ledere skape en fristende kompetansekultur i virksomhetene.

Topplederne lister opp syv grep som fremtidens ledere bør ta overfor ansatte. 

Fremtidens ledere må gi medarbeidere:

  • utfordrende arbeidsoppgaver
  • korte og mellomlange prosjekter
  • rask læring gjennom å jobbe med de beste
  • mulighet til å jobbe tverrfaglig
  • individuelle kompetanseplaner
  • mulighet for etterutdannelse og sertifiseringsprogrammer
  • mulighet til utvikling ved å synliggjøre karriereveier

Mer lagarbeid

En annen kulturbryter i virksomhetene er at det blir mye viktigere å bryte ned siloer og jobbe på tvers av fagområder.

- Utfordringen for ledere er å tenke annerledes rundt prestasjoner. Ledere må legge mer vekt på å se hva team får til fremfor individuelle prestasjoner. Det er derfor viktig å skape en kultur og målekriterier som støtter dette, heter det i Topplederundersøkelsen.

 

Publisert: 29. september 2018 Oppdatert: 25. september 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.