Lånekassen: - Lærlingen har vært en suveren ressurs fra første dag

Mann med kamera
Foto: OKstat

Hege Aas i Lånekassen var skeptisk til lærlingeordningen. Hun trodde det ville ta for mye tid og ressurser. Nå har hun møtt seg selv i døra. – En utelukkende positiv erfaring, sier hun.

Publisert: 23. jun 2020, Sist endret: 23. jun 2020

Hege Aas er faglig ansvarlig for Jonas Sætra, lærling i mediegrafikerfaget i Lånekassen. Det er første gang Aas har personlig ansvar for en lærling.

– Jeg var veldig spent på hvordan det ville bli, men det har utelukkende vært en positiv erfaring, forteller hun.

En uvurderlig ressurs

Fra 2014 har Lånekassen hatt kontrakt med til sammen ni lærlinger; åtte i kontor- og administrasjonsfaget og én i mediegrafikerfaget. Som faglig ansvarlig, er Aas’ oppgave å sørge for at lærlingen følger læreplanen og at han får oppgaver og utfordringer i tråd med det han skal kunne etter endt læretid. Læringen går utvilsomt begge veier, forteller hun.

– Det er ikke bare Jonas som lærer masse nytt. Jeg lærer også mye. Før jeg begynte i Lånekassen, var jeg daglig leder i et lite grafisk designbyrå i et tiår. I løpet av de årene fikk jeg mange forespørsler om å ta inn en lærling. Jeg takket alltid nei, utelukkende fordi jeg trodde det ville ta for mye tid og ressurser. Jeg kan med hånden på hjertet innrømme at jeg har møtt meg selv i døren.

Aas forteller at lærlingen har vært en suveren ressurs fra dag én.

– Jonas lærer nye ting ekstremt fort. Allerede etter drøyt åtte måneder kan han bidra inn i tilnærmet alle de visuelle oppgaver vi har i staben vår. Ikke minst, å få en ung kollega med masse overskudd og iver etter å lære og bidra, er «priceless». Han har et annet blikk på temaer og prosjekter vi jobber med, og innspillene hans er gode og spennende.

Anbefaler læreplass i staten

Som mediegrafikerlærling, lærer Sætra om design, foto og kommunikasjon. Han trives veldig godt som lærling hos Lånekassen.

– Det er noe helt annet å lære fag i en virksomhet fremfor på skolebenken. Jeg får også god innsikt i hvordan ting fungerer i arbeidslivet. En typisk dag består som regel av noen møter og jobbing med design til for eksempel plakater. Kanskje jeg tar noen bilder og redigerer litt film. Det morsomste jeg har fått gjøre hittil i jobben er å redigere en bloopers-film av de ulike lederne i virksomheten som slet med å huske manus, ler han.

Sætra mener at tilbudet om læreplass er viktig og han anbefaler andre elever å søke læreplass i en statlig virksomhet.

– Du får mye erfaring innenfor ditt valgte fagfelt og god arbeidslivserfaring. Ikke minst, det er mange fordeler ved å jobbe i staten, som for eksempel trening i arbeidstiden, fleksibel arbeidstid og kortere arbeidsdager på sommerstid.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup med klar oppfordring til statlige virksomheter: Ta ansvar og tilby læreplasser.