Skal du snart lyse ut en stilling? Vi gir deg tips til god rekruttering 

Samtale mellom to personer
Foto: Colourbox

I staten er det flest stillingsutlysninger i januar. Ved å følge våre tips kan du som leder få en mer treffsikker rekruttering. 

Publisert: 08. des 2020, Sist endret: 15. des 2020

En gjennomgang DFØ har gjort viser at statlige virksomheter samlet sett lyser ut flest stillinger i januar. Vi antar at mange ledere nå sitter og vurderer hvilke oppgaver som skal bemannes og hva slags type kompetanse som trengs for å utføre de ulike oppgavene. 

Få tips til hvordan sikre at du både gjennomfører grundig jobbanalyse, tiltrekker deg riktige kandidater og sikrer inkludering. 

Hvordan gjennomføre grundig jobbanalyse? 

Jobbanalysen er selve grunnlaget for rekrutteringsprosessen. Du får en mer treffsikker rekruttering når du gjør et grundig forarbeid der du blant annet definerer 

  • hvilke oppgaver som ligger i stillingen 
  • hvilken kompetanse (utdanning, erfaringer og egenskaper) kreves i stillingen 
  • hvilke krav til kompetanse du ønsker å prioritere 
  • hvilke utvalgsmetoder du må benytte deg av for å avdekke kompetansen du ser etter hos kandidatene  

De syv stegene i en jobbanalyse

Se film med Fafo-forsker Jon Rogstad om hvilke vurderinger du bør gjøre når du skal jobbe med jobbanalysen. 

 

Se opptak av foredraget til Marte Dyve Simenstad, seniorrådgiver i DFØ Inkluderende jobbanalyse – hva, hvorfor og hvordan? på et seminar om inkluderingsdugnaden juni 2020. 

Hvordan skrive stillingsannonser som inkluderer? 

Om du ønsker et mangfold blant søkerne dine, må du skrive stillingsannonsen på en måte som får dem til å føle seg inkludert, og får lyst til å søke. Du går glipp av de beste kandidatene hvis de må sitte og gjette hva du er på jakt etter og hva de skal gjøre når de leser stillingsannonsen din.  

Fem tips til hvordan skrive inkluderende stillingsannonser: 

  1. Skriv det viktigste først 
  1. Snakk direkte til drømmekandidaten 
  1. Snakk implisitt om inkludering 
  1. Skreddersy mangfoldserklæringen 
  1. Spesifiser oppgaver og egenskaper 

Se film med Christine Calvert hvor hun forklarer disse fem tipsene og gir deg eksempler på hvordan du med små grep kan bli bedre på å treffe drømmekandidaten din både i hjerne og hjerte. 

 

Webinar med Christine Calvert hvor hun går mer inn i dybden på de fem tipsene. 

Bli med i Traineeprogrammet

Traineeprogrammet er en del av statens satsing for å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne og hull i CV-en i arbeidsmarkedet.  Dette er ordinære, midlertidige stillinger som virksomhetene selv lyser ut, men der både arbeidstaker og du som leder får støtte fra DFØ. 

Programmet skal sørge for nye ressurser og styrket mangfold i statlige virksomheter. Er det en av de nye stillingene dere skal lyse ut i januar som kan passe for å lyse ut som en del av programmet?  

Traineeprogrammet gjennomføres med løpende opptak. Det vil si at virksomhetene selv bestemmer tidspunkt for utlysning av stillingen og setter egen søknadsfrist.  

Kontakt oss i DFØ for å høre mer